UNESCO udnævner Geopark Det Sydfynske Øhav til UNESCO Global Geopark

Geopark Det Sydfynske Øhav har klaret sig gennem nåleøjet og er kommet i fornemt selskab på listen over UNESCO Global Geoparker. (Foto: Geopark Det Sydfynske Øhav, Mikkel Jezequel)
dato

Geopark Det Sydfynske Øhav blev onsdag udnævnt til UNESCO Global Geopark ved UNESCO Executive Board’s forårsmøde i Paris. Med udnævnelsen følger en anerkendelse af områdets store betydning for at forstå den naturhistoriske og geologiske udvikling i både Danmark og verden.

UNESCO har udpeget Geopark Det Sydfynske Øhav til UNESCO Global Geopark.

UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation og har blandt andet til opgave at udpege områder med særlig betydning for forståelsen af den verden, vi lever i.

Sammen med 17 andre geoparker fra hele verden bliver Geopark Det Sydfynske Øhav nu en del af listen over UNESCO Global Geoparker, som er internationalt anerkendt for unik geologi, natur og kulturarv. Geopark Det Sydfynske Øhav er den tredje danske geopark på listen. De to andre er Geopark Odsherred og Geopark Vestjylland.

- Det er svært at få armene ned på en dag som i dag. Det er kulminationen på mange års hårdt arbejde med at dokumentere og formidle landskabernes geologiske historie såvel som kulturarven på Sydfyn og omkring Det Sydfynske Øhav. Området fortæller for eksempel om dramatiske havstigninger i slutningen af sidste istid og om tilblivelsen af et helt særligt landskab, som gør det muligt at forstå sammenhængen mellem naturen og den kultur, som efterfølgende er opstået, siger Rasmus Elmquist Casper, sekretariatsleder for Geopark Det Sydfynske Øhav.

Nyheden glæder også kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

- Jeg jubler - det er fantastisk for Sydfyn. Jeg vil gerne udtrykke min respekt for det store arbejde, som Geopark Det Sydfynske Øhav sammen med kommunerne har gjort for at blive anerkendt af UNESCO. Nu har vi tre geoparker i Danmark med unikt landskab og geologi, som har præget den måde, vi lever og udvikler os på.

- Som kulturminister glæder det mig naturligvis også, at der i den sydfynske geopark er fokus på at formidle områdets særlige kulturarv. Det gælder både herregårde, charmerende bindingsværkshuse og søfartshistorie og nye, levende kulturoplevelser, for eksempel en skulpturpark under havets overflade. Det åbner masser af muligheder til glæde for de lokale og for besøgende, siger han.

En geopark er et geografisk område med særlig geologisk betydning og en stærk kulturarv. Geoparker har stor videnskabelig og kulturhistorisk værdi, fordi de giver et unikt indblik i naturfænomener og miljøprocesser, som over hundredtusinder af år har skabt landskaber og præget biodiversitet og naturgrundlag.

Historiske levn fra fortiden
Den sydfynske geopark strækker sig over et stort areal af både land og vand på tværs af Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø Kommuner. Geoparken indeholder både den berømte randmoræne, De Sydfynske Alper og Det Sydfynske Øhav, som er et af verdens største oversvømmede istidslandskaber med 55 øer og holme.

I den østlige ende af Geoparken finder man Danmarks største sten på land, Damestenen, som måler 46 meter i omkreds og har en synlig højde på 10 meter. Damestenen blev formentlig aflejret af is-strømme under den sidste istid cirka 17-19.000 år før nu.

Ifølge Elsebeth Gerner Nielsen, formand for Den danske UNESCO-nationalkommission, er det gode eksempler på, hvorfor Det Sydfynske Øhav er unikt.

- UNESCO udpeger kun geoparker til listen, når de har tænkt sig rigtig godt om og overvejet alle perspektiver. Når Det Sydfynske Øhav klarer sig gennem nåleøjet, betyder det, at området kan gøre os klogere på både fortiden og fremtiden. Det er helt unikt og et eksempel på, hvordan man skaber bæredygtig udvikling. Det giver håb og er et fantastisk eksempel til efterfølgelse, siger hun.

Formand for bestyrelsen i Geopark Det Sydfynske Øhav og borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager, er stolt af det samarbejde på tværs af kommuner og aktører, som har ført til udnævnelsen.

- En UNESCO Global Geopark omsætter FN’s 17 verdensmål og UNESCO’s værdier til konkret lokal udvikling. Det kræver ressourcer, tid og samarbejde, og derfor havde udnævnelsen heller aldrig været muligt uden store bidrag fra både de fire kommuner og partnerkredsen om geoparken. På vegne af menneskene bag det store, fælles arbejde er jeg stolt over, at det er lykkes, siger han.

Efter dette års UNESCO forårsmøde er der nu 213 geoparker på verdensplan fordelt på 48 lande. Udover Geopark Det Sydfynske Øhav er også Geopark Odsherred (siden 2014) og Geopark Vestjylland (siden 2020) på listen.

Kilde: Geopark Det Sydfynske Øhav
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.